vrijdag 6 oktober 2017

Follow the blue line

Initiatief van Nynke Runia

Follow the blue line is een vlasroute die het hele verhaal verteld van vlas tot aan handbedrukt linnen
In het verleden was het vlas, naast de teelt van aardappelen en graan, een belangrijk gewas dat werd geteeld op de kleigrond nabij de waddenkust.
Omdat vlas een duurzaam gewas is – er gaat niets verloren bij de verwerking van vlas – gaan wij tijdens LF2018 het opnieuw onder de aandacht brengen.
Met deze route hopen wij ook dat het vlas weer wordt herontdekt en t.z.t. weer boeren het gewas gaan telen en er werkgelegenheid wordt gecreƫerd in een krimpgebied.

In mei 2018 gaan we beginnen met het inzaaien van diverse akkers met vlas.

In de maanden juni tot september zijn alle locaties te bezoeken die elk een verhaal vertellen rondom vlas. Alle locaties zijn elke zaterdag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Daarnaast zijn er een aantal locaties die de hele week toegankelijk zijn voor publiek van 10.00 – 17.00 uur.

Wat is er zoal te zien en te beleven, twintigtal vlasbewerking machines – ambacht het vlechten met vlas en demonstraties – spinnen van vlas, weven van vlasvezels tot aan handbedrukt linnen – er komt een vlasservies, gekoppeld aan een restaurant, waar men bij het boeken van een arrangement na het dineren het servies meekrijgt naar huis. Dit als aandenken aan Fryslan 2018. Natuurlijke zijn er doorlopende demonstraties en er wordt een souvenir gemaakt van het product vlas.LOCATIES
Marrum, de teelt van het gewas vlas
Ferwert, de teelt van het gewas vlas en het tentoonstellen van de vlasbewerkingsmachines
Blije, de teelt van het gewas vlas en demonstraties en workshops van linnen bedrukken bij 
Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij. In Blije kunt u ook heerlijk genieten van koffie/thee met huisgemaakte taart.
Holwert, Vlechtwerk van o.a. eenden korven
Ternaard, De Waard van Ternaard, hotel restaurant met handbedrukt tafellinnen i.c.m. vlasservies
Vanaf Ternaard naar Ee, de teelt van vlas op diverse plekken langs de weg
Ee, Braakhok – museum over vlasverwerking en demonstraties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten